Un bon titular: aprendre a jugar amb les paraules

Des de primer de carrera, els professors de redacció ens marquen a nosaltres, els estudiants de periodisme, unes pautes per presentar els contiguts de caracter informatiu. S’ha d’elaborar un producte des del rigor i la veritat mentre que a la vegada ha d’aconseguir un acabat atractiu per tal d’enganxar als lectors.

Titular, no és una tasca fàcil, però sí que és una de les més importants. Set o vuit paraules que poden ser determinants perquè una notícia passi desaparcebuda o faci que vulguis llegir-la de cap a peus. A prova d’experiment, vaig quedar atrapada per Nació Digital amb el seu “PSOE, IU, Podem i C’s fan el ridícul defensant el monopoli d’AENA a la UE”. Fer el ridícul em va semblar una expressió totalment opinativa per posar-la en una crònica així que vaig trobar interessant analitzar com els altres mitjans catalans presentaven la informació en les seves versions digitals. Vilaweb fou el que més s’apropa a Nació Digital amb el seu “Podem vota a favor del monopoli centralista d’AENA al Parlament Europeu”.
Cal matitzar que ni el Punt Avui ni El Periódico oferien mostra del rebombori que va causar la votació que explicaré a continuació a L’Eurocambra. L’Eurodiputat de CDC, Ramon Tremosa, va presentar una esmena que ha estat aprovada per l’Eurocambra on reclamava una millor competència en la gestió dels ports i aeroports, i que no estiguessin en mans d’un mateix monopoli. Com en el cas d’Espanya amb AENA.

L’ARA dona a entendre amb el seu titular que es vol per majoria una millor gestió amb “L’Eurocambra demana als governs que garanteixin la competència en la gestió de ports i aeroports” i en el subtítol informa que ha estat el diputat Tremosa el que ha denunciat el monopoli d’AENA. Similar la forma de La Vanguardia, “La UE demana més competència en la gestió de ports i aeroports” i senyala al eurodiputat també en el subtítol. Deixen els resultats de les votacions dels partits espanyols per al final de les notícies. Són menys incissives que les anteriors perquè es limiten a presentar com ha succeït la jornada del dia a l’Eurocambra mentre que les altres amb els seus titulars, que poden ser més correctes o no, aconsegueixen despertar més interès en el lector.

Una combinació d’ambdues propostes seria el titular de El Singular : “Revés del Parlament europeu a AENA” Seguida d’una entradeta que matitza l’esmena del eurodiputat. I en el principi del cos de text se’ns presenten els resultats de les votacions i les divisions que hi ha hagut entre els partits espanyols.

Marta Moya

Anuncis
Un bon titular: aprendre a jugar amb les paraules

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s