Crònica d’una mort corrent (1): un reportatge impactant

El País publicava aquest passat dilluns 16 de març (en la seva versió en paper i també en l’edició digital) una interessant peça, a mig camí entre la crònica i el reportatge. El text barreja informació i valoracions d’experts amb un relat íntim de primera mà que ocupa els primers paràgrafs i que serveix d’introducció, però que es torna a recuperar més tard i constitueix la xarxa fina que aguanta tota la història. El tema és la mort, una qüestió delicada que sovint esdevé tabú en la nostra societat.

Així doncs, el reportatge ens apropa un cas d’una mort corrent, narrat per la filla de la difunta, fet que li dóna una vessant més personal: darrere de tot plegat hi ha una història. Es tracta de la Paquita, una dona que va morir als 71 anys en un hospital de Madrid a causa d’un càncer. A través del text, coneixem com van ser les seves últimes hores d’agonia i com va ser el moment en què va morir. També ens arribem a fer una idea del perfil de la Paquita i de com va viure el final de la seva malaltia.

No ha de ser fàcil escriure –i sobretot publicar en un diari– una experiència tan íntima com la mort d’un familiar, però periodísticament és un plantejament interessant perquè aporta calidesa i humanitat a un text que, d’altra manera, seria fred, distant i impersonal. En el periodisme no tot són dades i informacions de context. De fet, en el text la filla amaga que és qui està escrivint la crònica; ho explica des d’una perspectiva externa i parla d’ella en tercera persona. Només al final del text ens diu que n’és l’autora.

foto final titulars

També és curiós destacar les diferències en els titulars de la versió impresa i online: en el primer cas, a la portada en paper, El País titula “Morir en España”, mentre que al web la peça s’encapçala amb la frase “Crónica de una muerte corriente”. Llegint el text, es pot comprovar com el contingut va més enllà de la crònica, però a l’edició digital han cregut convenient posar un titular més concret, que es refereix més específicament a la part de la crònica com a tal, i potser això crida més l’atenció dels internautes.

Maria Oliva

Anuncis
Crònica d’una mort corrent (1): un reportatge impactant

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s