Observatoris, aquí i arreu

Marc Montull – A Catalunya, tant periodistes com gent del carrer tenim la sort de comptar amb la feina dels companys de Media.cat, la iniciativa del Grup de Periodistes Ramon Barnils que analitza els nostres mitjans de comunicació. Un observatori crític com el seu és totalment necessari quan la professió es converteix en el quart poder.

A Media.cat es fixen en el discurs dels mitjans i en la seva creació d’imaginaris col·lectius en l’opinió pública, en quatre seccions: Política, Llengua, Internet i Internacional. Publiquen també eines i informes (com l’anuari de silencis mediàtics) per un periodisme rigorós i de qualitat. Però, hi ha propostes similars a la seva en els àmbits europeu i mundial? I de què parlen, i com ho fan?

  • The European Journalism Observatory: recerca i anàlisi periodístic de tot el món, amb especial èmfasi en la relació mediàtica entre els diferents països. Hi participen periodistes i acadèmics de 12 països (Albània, Àustria, República Txeca, Alemanya, Itàlia, Letònia, Polònia, Romania, Sèrbia, Suïssa, Regne Unit, Ucraïna i Estats Units), tot i que també donen l’oportunitat de publicar articles a joves estudiants. Es miren la professió de manera global. Fan reportatges sobre els mitjans de cada país, amb seccions de Política, Economia i Internet. També donen consells a estudiants.
  • China Media Observatory: projecte universitari que estudia els mitjans xinesos, arran de la manca d’informació que rebem a Europa sobre el periodisme del gegant asiàtic. Fins el 2013 es van publicar una sèrie d’informes sobre l’activitat mediàtica d’un país controlat per un règim comunista.
  • South East European Media Observatory: col·laboració interregional d’organitzacions de la societat civil del Sud-Est d’Europa (Albània, Bòsnia i Hercegovina, Croàcia, Macedònia i Sèrbia), per la llibertat i el pluralisme dels mitjans. Denuncien sobretot els obstacles que dificulten el desenvolupament d’un periodisme democràtic. Fan reportatges sobre països de la zona oriental d’Europa.

 

Aquestes són algunes iniciatives que tenen una funció més analítica, d’observatori. Pel que fa al servei que fa Media.cat amb el seu anuari de silencis mediàtics, trobem altres propostes semblants:

  • Project Censored: exposen noticies censurades i promouen un periodisme d’investigació independent. El projecte es va iniciar el 1976 als Estats Units, com a programa de recerca per a estudiants de comunicació. Cada any es compilen les 25 històries censurades als EUA. Aquestes són les del 2013-14: l’exèrcit, internet, Wall Street, o la indústria de la carn són alguns dels temes.
  • Media Lens: observatori del Regne Unit, resposta de la convicció que els mitjans estan cada vegada més centralitzats i corporativitzats. Des del 2001, funcionen per un sistema d’alertes a través del qual els arriben les peces als subscriptors.
Anuncis
Observatoris, aquí i arreu

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s