La igualtat treballada des de dins

Marina Uroz Guardado — Sembla ser que, com a grup, ens interessa el tema de la igualtat entre homes i dones, ja que és un tema recurrent en aquest bloc –especialment coincidint amb aquest 8 de març. Tot i que cada dia que passa ens apropem –o això volem pensar– un esglaó més a la tolerància que perseguim, encara avui ens cal fer denúncies continuades per tal que aquesta tendència no s’aturi. I cap eina és inútil per a aquesta comesa, ni tan sols les que ens puguin semblar menys importants.

Parlo concretament de les mal anomenades “revistes femenines”, que ja de per sí responen a una idea base que fomenta la diferenciació entre sexes en funció de les atribucions socials de cada gènere. Esports, dones, política i economia (coses serioses) versus moda, maquillatge, celebrities, aplicacions curioses (coses banals).

Si anomenem “periodisme” al que fan aquest tipus de publicacions, el més probable és que provoquem més d’un aixecament de celles entre els professionals del sector –els quals convivim amb el perill constant, si se’m permet dir-ho, de caure en l’esnobisme. I encara pitjor: si analitzem peça per peça, les pròpies revistes els donaran gran part de raó.

portada glamour

Però ens ensenyen que un bon periodista no es queda amb la capa més superficial de les coses, i que cal aprofundir si hi ha quelcom que ens crida l’atenció. Plantejo el cas concret de la revista Glamour, en la qual la figura de la dona a la societat és una temàtica constant. Com és possible que la mateixa revista publiqui reportatges (sí, reportatges) carregats d’un interès tan manifest com els següents:

Feminismo como argumento político ¿pose o herramienta electoral?

El nuevo feminismo es cool

Mujeres trabajadoras ¿merecemos cobrar menos?

…i tot seguit esguerri, no només la seva tasca informativa i moral, sinó també la imatge que crea amb peces com les anteriors, per mitjà d’errors de manual com aquest?

¿Puede tu cabello mejorar tu vida laboral?

En els tres primers casos (tot i que els titulars puguin indicar el contrari) potser el resultat no és excel·lent, però l’interès periodístic, el tractament de les fonts i l’esforç per analitzar la informació i donar-li un enfocament adequat hi són clarament presents. La quarta peça, en canvi, s’encarrega de desprestigiar un assumpte tan important com l’èxit laboral de les dones en l’actualitat, i gosa col·locar el pentinat com un motiu clau en la consecució d’aquest èxit.

La reputació de vegades no és justa, però si volem canviar-la cal treballar des de la qualitat i evitar complir amb els estàndards en que els nostres crítics esperen que caiguem.

Anuncis
La igualtat treballada des de dins

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s