Oriol Junqueras: invisibilitzat a TV3?

Per un dels continguts del Cetrencada, la Susanna Puiggròs i jo vam fer un seguiment al líder d’Esquerra Republicana de Catalunya, Oriol Junqueras, durant un dia de ple al Parlament. L’objectiu: fer una crònica de caire polític diferent a les que solem llegir als mitjans. Vam passar força hores amb ell, i el vam poder acompanyar en la seva intensa jornada de sessió plenària, reunions, despatxos i càmeres. Vam poder constatar que en les jornades de ple s’aprofita per programar tot tipus d’activitats que van molt més enllà del que és l’activitat plenària, que sovint queda en un segon pla.

Una de les coses que vam copsar és que la informació política es fa sobretot als passadissos. Mentre Junqueras anava de l’hemicicle al seu despatx, els periodistes l’aturaven constantment i li demanaven com ho veia ell, com interpretava les paraules del President Mas i quins serien els propers passos que faria el seu partit. Ens va sorprendre especialment la trobada amb dues periodistes de TV3: després de comentar l’actualitat, en un moment determinat, Junqueras va etzibar la frase “deixant de banda el petit detall que a TV3 intenteu invisibilitzar Esquerra”. Ho va dir amb un to entre enfadat i irònic. La periodista Anna Poch va replicar-li de seguida: “no és veritat que no surts, no ho diguis, això”. Junqueras va insistir. Hi va haver una petita discussió; la tensió va pujar una mica.

Hores després, al seu despatx, vam tenir ocasió de preguntar-li amb més calma perquè ho havia dit. Ell ens va respondre amb molt convenciment: “ho dic perquè és veritat, no sortim als telenotícies de TV3, surten molt més altres partits i altres líders que proporcionalment tenen menys pes al Parlament, com Ciutadans, la CUP o el PP català”. Segons ell, les intervencions d’Alícia Sánchez-Camacho, Albert Rivera o David Fernández gaudeixen de més cobertura informativa. Darrere de tot plegat, Junqueras hi veu una estratègia del govern per invisibilitzar-los (paraules literals). Ens va sobtar la seva visió tan crítica amb el que considera manca d’independència de la televisió pública catalana.

És veritat que Oriol Junqueras està invisibilitzat en la cobertura informativa de TV3? Els estudis sobre pluralisme que fa mensualment el Consell Audiovisual de Catalunya (CAC) –que comparen el pes en escons amb la presència dels diferents portaveus parlamentaris catalans als informatius de la televisió pública– indiquen que sí. Segons els registres del CAC publicats en els últims sis mesos (d’abril a setembre del 2014, i que recull l’observatori mèdia.cat), Junqueras acapara 15 minuts i 58 segons, un 7,2% del temps total (194 minuts); ERC té un 16% de domini de la cambra parlamentària. Artur Mas té un 46,6% del temps total, per un 37% de diputats de CiU al Parlament. Aquesta taula mostra la relació d’escons i minuts en tots els líders i partits:

taula-politics.jpg

Ara bé, cal tenir en compte que hi ha altres paràmetres i mesures que podrien matisar aquestes dades. Més enllà de la invisibilització, el que és destacable és que un polític faci retrets d’aquest tipus a les periodistes de peu de Parlament, que estan duent a terme la seva tasca, i que evidentment no formen part de l’òrgan directiu de la televisió. Si realment hi ha una estratègia per minimitzar Esquerra, elles no ho han decidit.

Maria Oliva

Anuncis
Oriol Junqueras: invisibilitzat a TV3?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s