Piulades per fer visible la informació

No hi ha arma més efectiva que una bona piulada per revolucionar la xarxa davant de possibles silencis mediàtics. El periodista Albert Cuesta tuitejava: “Trobo incomprensible que aquest espionatge massiu de targetes SIM no sigui portada de tots els telenotícies”. En el seu article, publicat aquesta mateixa setmana a l’ARA, fa ressò d’un reportatge de la web The Intercept on es donen detalls sobre com l’Agència Seguretat Nacional Americana i la seva homòloga britànica han obtingut les claus per desxifrar les comunicacions de veu, els missatges de text i el trànsit d’internet que transporten més de 450 operadores de telefonia mòbil de tot el món.

El seu article reflexa que segons els documents publicats, els espies es van infiltrar a la xarxa interna de l’empresa franco-belga Gemalto, el fabricant de targetes SIM més gran del món. Un cop a dins, van copiar la base de dades amb les claus de xifrat que Gemalto proporciona amb cada targeta a les companyies telefòniques, i que és l’element que garanteix la privacitat de les comunicacions entre els nostres telèfons i els ordinadors de l’operadora. Això significa que almenys la meitat de les telefòniques del món porten anys repartint targetes insegures als seus abonats posat que es poden haver filtrat les nostres converses. Tot aquest escàndol desmentiria un cop més segons Cuesta la posició oficial dels governs implicats. Aquests han assegurat sempre concentrar el seu espionatge en sospitosos de terrorisme i altres activitats delictives.

El que és destacable de Cuesta en la seva piulada és que una informació d’aquestes característiques no ha tingut el ressò esperat dins els grans diaris espanyols. Ni a El País, ni a El Mundo, ni a l’ABC. La Vanguardia li va dedicar un petit espai en la edició impresa, res en la digital. Una qüestió que no s’entén posat que és una notícia que compleix diferents criteris de selecció periodística com ara: la immediatesa (informació recent), la magnitud (afecta a milers d’usuari) i la proximitat (s’han distribuït targetes SIM d’aquesta empresa a Catalunya. A més d’un context especialment delicat. Pocs dies abans del Mobile World Congress de Barcelona fa que sigui un cop dur al prestigi del sector dels mòbils en matèria de seguretat. La xarxa es pregunta el perquè s’ha callat aquesta informació i els grans no han volgut plasmar-la a les seves pàgines. 

Marta Moya

Anuncis
Piulades per fer visible la informació

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s