El silenci ofega els joves en centres de menors

Maria Rubal – En els últims mesos s’han denunciat en diversos mitjans, també en els generalistes, els casos de maltractament en els Centres d’Internament d’Estrangers (CIE) d’Espanya. Potser la informació arriba tard, però finalment hem sentit els testimonis, s’han posat denúncies contra policies i personal dels CIE i, en general, ja no és cap secret. (Si s’ha resolt o no aquesta situació s’escapa de les mans dels mitjans). Però hi ha altres casos greus de violació dels Drets Humans en el nostre país que els mitjans semblen ignorar. Un exemple són els abusos en centres d’internament de menors.

Fa només dues setmanes el centre Tierras de Oria, a Almería, va ser acusat de lligar dos joves al llit per a castigar-los. Un dels “cuidadors” hauria gravat un vídeo que va publicar eldiario.es. D’aquest cas se’n van fer ressò alguns mitjans com La Vanguardia o El País, però sobretot a partir de la denúncia del centre per la difusió de les imatges. Ara la Junta d’Andalusia ha anunciat que obrirà una investigació per esclarir els fets. Un dels elements que hauríem de conèixer és que molts dels centres són gestionats per empreses privades. I per exemple Ginso, l’entitat que gestiona entre d’altres el centre Tierras de Oria, ja havia estat expedientada anteriorment. aquest no és un cas aïllat.

El diari Diagonal ha publicat aquest febrer una informació on recull casos de maltractament dels menors internats en diferents centres espanyols (a Andalusia, Madrid, Aragó, Galicia…). El reportatge explica des dels diferents tipus de càstigs físics i psicològics que reben els interns, com les morts i suïcidis de menors en circumstàncies que no s’han resolt. Diagonal també destapa les conseqüències que podria tenir la nova Llei de Protecció del Menor. Segons l’avantprojecte que va presentar el Partit Popular l’abril passat s’incrementaria el nombre de menors que ingressen en aquests centres.

El que s’explica és molt greu, i tot i que no s’ha provat (alguns casos estan sent investigats), la informació és prou important com per a que sigui de domini públic i que els mitjans en parlin i intentin descobrir quina és la realitat.

Anuncis
El silenci ofega els joves en centres de menors

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s