Jutges sense toga i culpables sense condemna

Júlia Regué-. Alguns mitjans de comunicació cauen sovint en un dels paranys més perillosos de la professió: exercir com a jutges d’un fet determinat. Es fa noticiable allò que succeeix, en el moment què succeeix i on succeeix, però despreocupa la comprovació i futura resolució dels successos. Això comporta que si s’exerceix un judici de fets que la justícia institucionalitzada desestima temps després no es rectifiqui l’actuació mediàtica. Així ho demostra el tractament dels mitjans a la mort de Francisco Javier Romero, més conegut com ‘Jimmy’.

L’aficionat del Riazor Blues no va morir en una batalla entre penyes ultres d’equips rivals de futbol sinó en una emboscada d’un grup d’extrema dreta que va atacar a un altre d’antifeixista mentre aquests darrers esmorzaven al costat de l’estadi del Calderón. Ho ha sentenciat la policia després d’analitzar les proves audiovisuals que demostraven la baralla i el llançament del cos de Jimmy al riu i la declaració dels testimonis.

La nova versió policial del fets, contrastada i amb un acurat anàlisi de les proves, no ha sortit a la llum en els mitjans generalistes de l’estat espanyol. TVE ha emès les imatges que permeten identificar els detinguts amb proves policials però el tractament de la baralla segueix enrocat en la primera declaració policial i no en la nova versió dels fets. Únicament alguns mitjans gallecs han volgut fer memòria per trencar amb els tòpics de “baralla entre radicals”, “venjança” i “revenja” que equiparava la responsabilitat dels assassins als de la víctima.

Recordem que El País i El Periódico van descriure els fets com una “baralla”, mentre que El Mundo es va atrevir a titllar la situació d’una “macroquedada” on es pot suposar que ambdues aficions s’hi enfrontarien voluntàriament amb violència. Antena 3 i TVE van optar per acusar a Jimmy de “radical i violent” i als Riazor Blues com “els violents que viatjaven a Madrid”. Cap d’aquests mitjans ha emès la nova versió dels fets i menys encara han rectificat la seva vulneració als principis de veritat i justícia. Els mitjans són alhora jutges sense toga i culpables sense condemna.

Anuncis
Jutges sense toga i culpables sense condemna

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s