Terror a Copenhaguen

L’atac segons els mitjans danesos

Maria Rubal – Dinamarca ha estat víctima d’un atac que no l’agafa del tot per sorpresa. Des de 2006, quan es van publicar al diari Jyllands-Posten unes vinyetes de Mahoma, les autoritats i forces de seguretat s’han mantingut alerta. Les ambaixades del país escandinau han estat objectiu d’atemptats en diversos països, alguns caricaturistes viuen amb vigilància constant i en aquests 9 anys la policia ha frustrat alguns atacs. Després dels fets de París del passat gener, Dinamarca s’ensumava que seria el següent objectiu. L’atac jihadista (ja s’ha confirmat) d’aquest cap de setmana a Copenhaguen, recorda necessàriament els atemptats a París, per seguir el mateix patró: primer trets contra un objectiu que s’empara en la llibertat d’expressió per manifestar opinions sobre l’Islam, i després un atac que acaba amb víctimes jueves. Com ho han tractat els mitjans danesos?

El Politiken, el diari més llegit, destaca en la seva versió digital que la policia busca testimonis que haguessin vist l’assassí entre el primer i el segon tiroteig, per a reconstruir els fets. Adjunta detalls i imatges cedides per la policia. També li dóna un paper important a la notícia que es busquen dues persones que pressumptament haurien col·laborat amb l’atemptat. El mitjà públic DR, que agrupa ràdio i televisió, també centra les informacions d’última hora en fer públic els comunicats més recents de la policia. La primera notícia a la plana web porta per titular: “El delinqüent es va canviar de roba: la policia busca més testimonis”. Així, DR i Politiken col·laboren amb les autoritats.

Per una altra banda, el Berlingske informa els danesos sobre el que es diu en les principals portades del món. A més, ofereix una informació que permet als lectors fer-se una idea del que va passar: cronologies, perfils del terrorista i informació biogràfica, l’opinió d’alguns protagonistes i experts… El Jyllands-Posten, en la mateixa línia, publica informació molt variada, en què inclou anàlisi d’experts, informacions de context, entrevistes amb testimonis, amb personalitats de les diferents religions… Trasllada al paper el debat que hi ha al carrer sobre la llibertat d’expressió i el terrorisme. Tant aquest últim, com el Berlingske i el Politiken fan servir “Terror a Copenhaguen” com a paraigües sota el qual agrupen tota la informació de l’atac d’aquest cap de setmana.

Per últim, els tabloides BT i Ekstrabladet se centren en les informacions més morboses: que al lloc on la policia va matar el terrorista també s’hi acumulen rams de flors (com davant la sinagoga on va ser mort el guarda de seguretat), o vídeos i imatges de diferents moments de la nit.

Amb tot, els principals mitjans danesos estan oferint informació molts extensa sobre l’atemptat i actualitzada amb freqüència. I tots, en menor o major grau, s’han “aliat” amb la policia i les autoritats, usant els propis mitjans per a estendre informació oficial entre la població.

Anuncis
Terror a Copenhaguen

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s