UNA REDACCIÓ ENCOBERTA

Per Àlex Sánchez

El dia 2 de gener de 2014, el portal de noticies online en català Vilaweb va llançar la versió anglesa de la seva pàgina, no pensada per ser una traducció dels articles en català del web sinó per a generar continguts diferents per a una audiència global. Com a mitjà subscrit a l’Agència Catalana de Noticies, legalment Vilaweb pot publicar el contingut de la versió anglesa de l’Agència. El problema ve quan el contingut és realitzat per embrions de periodistes que produeixen de manera gratuïta contingut per l’ACN com a part d’una assignatura.

Vilaweb digna a citar-se com a autor d’alguns articles conjuntament amb l’ACN quan la seva aportació és canviar el titular i suprimir un paràgraf. És el cas de l’article de la 080 Barcelona Fashion Week que el web va publicar el 5 de febrer. Originalment l’article és de l’edició anglesa de l’ACN, però produït per dos alumnes de la Universitat Pompeu Fabra com a part de l’assignatura News Agency. Vilaweb no anomena els autors de la noticia i, a més, utilitza les seves fotografies (citant l’autor, que és el mateix que el de l’article).

Featured image

Malgrat ser subscriptors de l’ACN, el límit legal d’utilitzar articles d’alumnes que, sense cap tipus de contracte, produeixen noticies per a una agència, és borrós. La qüestió és si és pitjor formar part d’una assignatura que treballa com una redacció real sense cap retribució o que un mitjà que se suposa que és de referència s’aprofiti de la feina d’estudiants, no només sense citar els autors reals, sinó atribuint-se una feina que no ha estat seva.

L’assignatura costa 140 euros als alumnes. I els periodistes de Vilaweb cobren per copiar la seva feina. És justificable, en aquest cas, el paper de l’ACN com una font d’informació pels mitjans?

Anuncis
UNA REDACCIÓ ENCOBERTA

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s