S’ha esfumat Síria del mapa?

Natàlia Queralt. El conflicte a Síria va començar el març del 2011 en el context de les revolucions de la Primavera Àrab. 

Entre els criteris de selecció de notícies hi destaquen la temporalitat i l’excepcionalitat. En referència a la primera, es considera que un dels trets principals per a diferenciar un esdeveniment d’un fet noticiable és el seu caràcter d’actualitat. Les notícies són fresques i, en la majoria de casos, el valor informatiu és efímer. Què passa però quan es tracta d’esdeveniments de continuïtat, que tot i passar els dies segueixen generant informació  d’interès públic?

L’excepcionalitat és un altre dels ingredients rellevants en quant a la selecció de notícies. Aquesta respon a l’alteració del curs habitual dels esdeveniments. Al cap i a la fi, és notícia que una persona mossegui un gos, i no que un gos mossegui una persona. Aquest criteri però corre el risc de ser neutralitzat, tal com la continua exposició a imatges de violència acaba per insensibilitzar l’audiència acostumada a aquest tipus de contingut.

En els mitjans de comunicació generalistes no hi ha rastre de Síria, tret de l’alliberament de Kobane per part de les tropes Kurdes i alguns fets “destcables” més. Ni a El País, ni l’Ara, ni a El Periódico ni tampoc a l’ABC.

El de Síria és un conflicte vigent des de fa 4 anys, que pràcticament s’ha esfumat dels mitjans de comunicació. Encara que els bombardejos segueixen actius i el nombre de víctimes no fa més que augmentar, la majoria de mitjans generalistes han deixat de cobrir la lluita i només apareix als diaris quan hi ha successos “prou rellevants?”, “transcendents?” –m’agradaria saber qui en determina el grau d’importància.

repor

És clar que no s’han de fer generalitzacions i actualment, tant alguns mitjans de comunicació, normalment independents i sense ànim de lucre, com diversos freelance estan sobre el territori cobrint el conflicte amb compromís i professionalitat. Reportatges com el publicat a Periodismo Humano o testimonis com el de Mayte Carrasco (articles) i Antonio Pampliega (articles) entre d’altres.

(Cal ressaltar que les dates dels articles publicats per freelance des de Síria es redueixen passat l’any 2013, i que la majoria d’aquests periodistes la seva activitat a Ies xarxes socials i altres plataformes d’Internet. )

siria

Anuncis
S’ha esfumat Síria del mapa?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s