La desprofessionalització del periodisme escrita per llei

Júlia Regué-. El rebuig a la nova Llei de Seguretat Ciutadana, més coneguda com ‘Llei Mordassa’, no s’ha manifestat únicament a la Càmera Baixa, on tota la oposició va mostrar el seu vot en contra, sinó en la majoria d’esferes socials, sobretot en la dels professionals de la comunicació. Les restriccions a les llibertats d’expressió, informació i premsa que dicta la reforma han fet que associacions, sindicats i col·legis de periodistes s’hi oposin frontalment. Però molt pocs mitjans de comunicació han esmentat les claus de la reforma que els afecten de forma directa en la seva tasca com a comunicadors socials.

Llibertat d’expressió

El nou Codi Penal penalitzarà “la distribució o difusió pública, a través de qualsevol mitjà, de missatges o consignes que incitin a la comissió d’algun dels delictes d’alteració de l’ordre públic de l’article 557 bis”. En aquest sentit, com que augmenten els delictes d’alteració de l’ordre públic, anunciar la convocatòria d’una manifestació abans de que es celebri pot estar penada. Alhora, es preveuen càstigs a les opinions que siguin “ofenses o ultratges” a les institucions, símbols, himnes o distribució administrativa del territori espanyol, i s’incrementen les penes per “enaltiment del terrorisme” o “menyspreu i humiliació a les víctimes”.

Llibertat d’informació

El projecte de Llei de Seguretat Ciutadana prohibeix en el seu article 36.26 “l’ús no autoritzat d’imatges o dades personals o professionals d’autoritats o membres de les Forces i Cossos de Seguretat o les instal·lacions protegides” fet que complica la documentació i informació d’abusos policials. Davant l’allau de crítiques, el text esmenat ha permès afegir “tot respectant el dret fonamental a la informació”, un afegitó que no garanteix la protecció als periodistes. Ans, al contrari. La persecució de periodistes s’incrementarà amb una sanció dels policies, el pagament de la multa i les taxes pertinents i el recurs d’aquesta davant el jutjat contenciós-administratiu per vulneració de drets humans, un procés feixuc i sense garanties judicials.

La protecció de les fonts també correrà perill ja que la Llei Mordassa endureix les mesures de control d’internet i il·legalitza el programari de seguretat informàtica fent més complicada la tasca dels periodistes d’investigació.

Llibertat de reunió i associació

Es considera infracció molt greu (amb una multa entre els 30.000 i els 600.000 euros) “les reunions o manifestacions no comunicades en infraestructures o instal·lacions en les què es prestin serveis bàsics per a la comunitat”, al què s’hi ha afegit les infraestructures de comunicacions. Així doncs, les protestes de Canal9 i Telemadrid, arran de l’aprovació d’acomiadaments col·lectius, estarien del tot penades amb multes inassumibles per als treballadors. Per tant, els drets laborals dels periodistes quedarien desprotegits.

Aquestes restriccions es combinen amb una reforma del Codi Penal i de la Llei d’Enjudiciament Criminal que permetrà la intercepció de comunicacions sense ordre judicial prèvia i l’ús de programes espia i agents encoberts que comparteixin arxius il·lícits. En aquest cas, podria decretar-se el ‘cessament de la difusió’, un eufemisme del ‘segrest de la publicació’.

Anuncis
La desprofessionalització del periodisme escrita per llei

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s