Gat per llebre, publicitat per periodisme

La Federació d’Associacions de la Premsa Espanyola (FAPE) especifica molt clarament a l’article 18 que s’entén èticament incompatible l’exercici simultani de les professions periodístiques i publicitàries, i que cal distingir rigorosament la informació de la publicitat. Però qui no ha llegit un anunci amb aparença de notícia? Cada vegada és més habitual que es doni gat per llebre, que no estigui especificat enlloc que aquella peça que s’està llegint és publicitat, no pas informació.

Però l’estreta relació entre publicitat i periodisme no acaba aquí. Ja no només s’ofereix publicitat amb aire de notícia, també s’ha tornat molt comú que els periodistes prenguin part als anuncis, destacant, a més a més, la seva condició professional. Qui no ha vist a un presentador d’informatius o una periodista radiofònica anunciant un banc?

Per a poder informar lliurament, els periodistes no han de tenir lligams personals que puguin posar en perill la seva credibilitat com a informadors. Posem un exemple a mode il·lustratiu . Susanna Griso, ex presentadora de Noticias 1, apareixia en un anunci d’Actimel, un producte, que ha generat molta polèmica perquè s’ha especulat entorn als efectes negatius que pot tenir per l’organisme. Suposem ara, per un moment, que no fossin especulacions i que realment debilités l’organisme. Com podria informar la periodista sobre els efectes negatius del producte si, acte seguit, apareix a un anunci d’Actimel? Vet aquí la incompatibilitat.

Altres exemples:

https://www.youtube.com/watch?v=wjGYmiSwH28 (Sara Carbonero)   https://www.youtube.com/watch?v=TShWgXQow78  (Carme Chaparro) http://www.naciodigital.cat/noticia/14697/consell/informacio/adverteix/bibiana/ballbe/vulnerar/codi/deontologic (Bibiana Ballbè)

Eliabet Gonzalez Pellicer

Anuncis
Gat per llebre, publicitat per periodisme

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s