Europe or die: un recorregut per l’Europa de les fronteres

El Mediterrani és un dels majors cementeris contemporanis. Escenari de la mort de més de 27.000 emigrants i refugiats que des de l’any 2000 han intentat creuar-lo per arribar a Europa, el mar també exerceix de testimoni de l’increment de la inversió comunitària europea en blindatge de fronteres. Els prop de 2.000 milions d’euros que la Unió Europea destinà a l’enfortiment de les seves fronteres entre 2007 i 2013 triplicaren el pressupost que llavors es destinà a la protecció a refugiats i sol·licitants d’asil.

És en aquest context de crítica institucional quan neix la sèrie de quatre episodis Europe or die de VICE News, una tetralogia que es centra en la vessant humana de les polítiques migratòries. Segueix fidel al to irreverent i desenfadat que caracteritza el mitjà i no censura la crueltat de la informació narrada. VICE s’allunya de les xifres abans mencionades i opta per donar nom i cognoms a algunes històries humanes (com també ha fet eldiario.es amb el projecte Fronteras y Mentiras), alhora que captura escenaris que poques vegades havien aparegut als mitjans.

La primera entrega de la sèrie es centra en la ruta migratòria de l’oest del Mediterrani. VICE News examina les tres maneres en que la gent intenta arribar als enclavaments espanyols de Ceuta i Melilla (amagats en cotxes o vaixells, nedant o escalant la tanca de sis metres), però potser el tret diferencial de l’episodi és la seva visita a l’hospital marroquí on tracten als migrants ferits després d’intentar saltar la tanca. Quan l’equip de producció, després de veure les condicions infrahumanes de l’espera al centre, decideix portar aliments i aigua als pacients, el doctor respon amb un “no s’ho mereixen, són una molèstia”.

El segon episodi es desplaça a l’est d’Europa, a la frontera entre Grècia i Turquia, porta d’entrada de refugiats sirians i afgans que són enganyats per les màfies per viatjar en els denominats “death boats” al país hel·lè. A nivell periodístic, destaca l’entrevista a un dels contrabandistes que comercien amb aquests vaixells, el qual renega reunir-se amb periodistes però accepta que qui li faci les preguntes sigui un refugiat sirià. Tanmateix, l’entrega commou per sobre de tot pel testimoni de les desenes d’emigrants confinats al CIE de Fylakio que Milène Larsson aconsegueix enregistrar des d’una carretera propera al centre.

La tercera part de la sèrie segueix girant al voltant de la frontera est d’Europa, però aquesta vegada es trasllada a un altre país: Bulgària, estat que comparteix la tònica de condicions de vida infrahumanes als camps de refugiats. La quarta entrega a Itàlia i sobre el Mare Nostrum està encara per venir. No obstant, després d’haver vist els anteriors episodis, es pot preveure que serà una altra narració sobre la fortificació d’Europa.

Raquel Pérez

Anuncis
Europe or die: un recorregut per l’Europa de les fronteres

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s