La cobertura dels mitjans digitals catalans del núvol tòxic d’Igualada

Dijous 12 de febrer els mitjans van fer-se ressò del núvol tòxic generat a partir d’una explosió que va tenyir de color carbassa el cel d’Igualada. És interessant veure com la notícia variava d’ubicació a les webs dels diaris digitals a mesura que se’n coneixien més detalls i que aconseguia captar l’atenció i la curiositat dels lectors. A les 9:20 La Vanguardia digital recollia la notícia a la portada, però ho feia en un petit requadre i a l’apartat de les notícies secundàries, amb poc text i una sola fotografia.

Quatre hores més tard, però, havia realitzat un ampli monogràfic del tema. Just a sota de la capçalera un cartell indicava: “Segueix en directe el minut a minut de l’episodi de núvol tòxic a l’àrea d’Igualada”. Si hi feies clic es desplegava un timeline que anaven actualitzant. La segona notícia de la portada es titulava: “Es manté el confinament per a nens, embarassades i gent gran” i conduïa al mateix timeline que incorporava una galeria fotogràfica. La cobertura a la portada es completava amb quatre peces més, un vídeo i un recull d’imatges.

El Periódico, en la mateixa línia que La Vanguardia, feia també una cobertura monogràfica, incorporava un timeline i, fins i tot, una foto de l’alcalde d’Igualada, Marc Castells, amb una mascareta. A l’Ara la notícia era la que tenia més importància a la web i estava desglossada en tres o quatre peces, però l’explosió, al llarg del matí, no va eclipsar les altres notícies. El tractament que feia Vilaweb era similar al de l’Ara i a Nació Digital la notícia ocupava la sisena posició de la plana principal.

A les vuit del vespre, els fets havien quedat relegats en un segon pla a les portades dels diaris digitals consultats al matí i la informació que es recollia era més de context i anàlisi. L’Ara, per exemple, parlava dels precedents de núvols tòxics a Catalunya i recollia les valoracions del degà del Col·legi de Químics i La Vanguardia feia un recull de les notícies sobre Igualada que havien aparegut a la premsa internacional. Els monogràfics de La Vanguardia i El Periódico havien desaparegut de la portada tot i que tots dos diaris hi mantenien  algunes notícies sobre el núvol tòxic.

Aquest cas il·lustra molt clarament com treballen els digitals davant d’un fet insòlit que deixa imatges espectaculars i que desperta un gran interès, en tractar-se d’un tema que podia tenir conseqüències greus per a la salut pública. Calia un desplegament informatiu especial i un canvi de jerarquies a les portades digitals. Ara bé, era necessari destacar fins a 7 peces (en el cas de La Vanguardia) en portada i eclipsar la resta de notícies? On és el límit entre informar i buscar l’espectacularitat? Cal incloure enllaços a l’apartat de “notícies relacionades” sobre altres incendis o explosions que no tenen res a veure amb els fets que es tracten i que han succeït fa temps i en altres llocs? És simplement una estratègia per fer que els lectors passin més temps navegant a la web o realment aporta un context necessari?

Preguntes obertes sobre la funció dels periodistes davant de notícies que desperten un gran interès ciutadà.

Susanna Puiggròs

Anuncis
La cobertura dels mitjans digitals catalans del núvol tòxic d’Igualada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s