Swiss Leaks, l’ABC i el framing

Adrià Puértolas – Una de les notícies amb més repercussió de la setmana ha estat la publicació de l’anomenada llista Falciani, que contenia els noms dels evasors fiscals que tenien comptes al banc HSBC i aquesta ens ha deixat un molt bon exemple de com els mitjans practiquen el framing. La gran majoria de diaris i televisions espanyoles no han pogut deixar de banda el fet dos dels principals noms de la llista son el difunt Emilio Botín (ex amo del banc que la setmana passada omplia les portades de pràcticament tots els diaris del país amb publicitat) i Fernando Alonso. Però més enllà d’això han decidit posar l’accent en aspectes molt diferents segons la seva línea editorial.

Un dels exemples més interessants ha estat segurament el de l’ABC que ens permet veure com els aspectes d’una informació que el mitjà considera rellevants poden posar en entredit la creença en l’objectivitat del periodisme. El diari madrileny, dos dies després que diaris com Le Monde The Guardian publiquessin la llista i després de destacar-ne els noms espanyols més importans, publicava una notícia sobre els països que havien tingut comptes a Suiïssa. La peça estava, en la versió impresa, encapçalada per un gràfic proporcionat pel Consorci Internacional de Periodistes d’Investigació (que desapareixia extranyament en la versió online en favor d’una foto d’un sense sostre veneçolà envoltat de pintades de “Viva Chávez” i “Viva Fidel Castro”) en el que hi apareixia un rànquing dels països del món que més diners tenien dipositats a l’HSBC. (El gràfic es pot consultar en la seva font original, aquí)

De tots els països, el diari triava Venezuela, el tercer en quantitat evadida després de Suïssa i el Regne Unit, per posar el focus, d’acord amb la línia editorial del diari, crítica amb aquest país i amb alguns altres països de l’Amèrica Llatina als que etiqueta recurrentment com a “bolivarians”. La notícia desglosava la quantitat evadida pel país i en detallava comptes i titulars destacant que el 85% de la quantita era propietat del propi Estat veneçolà.

El més rellevant de la notícia són, en definitiva, les nul·les referències als altres països del rànquing als quals la notícia en alguns casos no es refereix ni de passada i costa d’entendre que el diari triï els comptes del país sudamericà per analitzar en comptes del país al qual pertany, Espanya, que ocupava el lloc número 29 de la classificació de països evasors.

Anuncis
Swiss Leaks, l’ABC i el framing

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s