Internet o el contenidor digital

Les anomenen notícies clic o notícies freak. Es tracten de continguts que els diaris publiquen a les seves versions digitals que no tenen per objectiu informar, sinó crear audiència. Les notícies més sonades, els episodis més excèntrics i, molt especialment, els temes sexuals, són els ingredients principals que van a parar en aquest contenidor digital.

El passat dijous La Vanguardia, Nació Digital i l’ABC es feien ressò d’un estudi de les universitats d’Oxford i de Northrumbia que assegurava que existeix una relació entre la diferència de longitud entre els dits anular i índex amb la promiscuïtat sexual. A més diferència, més apetit sexual. Tot i això, l’estudi reconeixia que la infidelitat es pot deure a molts altres factors. Sort que ho van aclarir. En qualsevol cas, és ben coneguda l’afició d’alguns departaments d’universitats anglosaxones de realitzar estudis extravagants, però és necessari i justificat que els mitjans els donin veu i espai?

La Vanguardia és el rei d’aquest tipus de notícies que, si bé el Grup Godó mai publicaria en paper, és cert que aconsegueixen arrossegar internautes assedegats de curiositat. Amb el sexe com a tema estrella, el divendres passat el diari publicava els resultats d’una enquesta que afirmava que les persones que utilitzen més emoticones tenen més relacions sexuals que les que no les utilitzen. En la mateixa línia, el passat 21 de gener explicava un estudi d’uns científics brasilers que havien identificat la posició sexual més perillosa.

Així mateix, dijous passat Nació digital tornava a fer-se eco d’un estudi curiós. La californiana Marcy McQuillan, treballadora d’una empresa capil·lar, alertava que les selfies augmenten el risc de tenir polls per la proximitat que s’estableix entre els protagonistes de la imatge.

El mateix dijous El Mundo feia un pas més enllà i no només publicava contingut freak, sinó també masclista. Sota el títol “Dones triomfadores i amb poc pit” desfilava una galeria de fotografies de celebritats femenines com Victoria Beckham o Keira Knightley que, malgrat tenir uns pits petits, havien tingut èxit en la seva vida professional. Caldria donar gràcies al diari per demostrar que les tetes no ho són tot.

Si bé totes aquestes notícies clic – ja siguin curioses, morboses o estrafolàries – assoleixen visites fàcils als webs dels diaris, també poden contribuir a una devaluació del periodisme de qualitat. No hi ha una relació provada entre la lectura d’una notícia freak amb el salt a un contingut seriós i aprofundit, i encara així aquesta continuaria sent una estratègia qüestionable. Per molt que el comptador de visites es dispari, no ho fa igual, ni de bon tros, el comptador de lectors ben informats i amb esperit crític.

Mireia Rom

Anuncis
Internet o el contenidor digital

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s