ETA, el debat mediàtic i l’espiral del silenci

Adrià Puértolas – Fa uns dies diversos mitjans de comunicació es feien ressò d’una polèmica notícia que tornava a posar al centre del debat mediàtic ETA. L’especial susceptibilitat dels mitjans respecte l’organització armada, es tornava a disparar amb l’aparició de Mikel Zubimendi, exmembre de la banda, com a tertulià en un programa de la televisió pública del país basc. Aquest programa, Debatea, era una aposta de la cadena que portava en antena tres setmanes i que havia estat presentat com un dels programes claus de la programació de la temporada. Mikel va aparèixer dues vegades al programa per parlar sobre l’exdirigent d’ETA Santi Potros, malgrat que la cadena va destacar que no era un habitual i que no hi mantenen una “relació contractual”.

El més destacable del cas, però, és segurament que, malgrat l’espai dedicat per part de gran part dels diaris espanyols, la cobertura denota una certa falta de debat real sobre el fet. La majoria de diaris es limiten a titular de forma més o menys neutre i a reproduir les opinions expressades pels diferents partits polítics i associacions de víctimes, sense anar més enllà. Aquest és sobretot el cas del grans mitjans com El Mundo i El País. L’ABC i La Razón, en la seva línea habitual, opten per a destacar de forma més marcada el perfil de Zubimendi i l’acte que va protagonitzar el 1995 quan era membre d’Herri Batasuna i va llençar calç sobre l’escó del llavors conseller Ramón Jáuregui com a protesta pels GAL.

En tots els casos, però, es deixa el fet que Zubimendi ja va complir condemna durant 8 anys per pertinença a ETA i que actualment no se li imputen càrrecs en un segon pla i es tendeix a minimitzar o a relacionar directament amb ETA la seva militància política. En tots la majoria de les notíces, a més a més, el cos central de la notícia es basa en les denúncies tatn d’UPyD com el PP del fet i de l’Associació de Víctimes del País Basc Covite, que va qualificar l’aparició a la tertúlia de Zubimendi com a quelcom “humiliant”.

Un altra dels aspectes destacables va ser, sens dubte, el desenllaç del cas. Davant les crítiques generalitzades i la polèmica generada, EtiB va anunciar fa pocs dies que cancel·lava el programa d’aquí a dues setmanes i que a partir del 12 de febrer ja no s’emetria més. Malgrat que la cadena defensés  que la fi del programa no tenia a veure amb l’aparició de Zubimendi, és possible veure en els mitjans un cert espiral del silenci quan es tracten temes relacionats amb la banda terrorista, que actua limitant el debat mediàtic. De fet, en aquest cas la polèmica s’ha estès més enllà d’aquest camp fins al punt que el Govern basc, també molest, ha demanat explicacions a la cadena.
En un moment en què la llibertat d’expressió ha generat tant de debat, després dels atemptats contra Charlie Hebdo, és interessant veure com en altres casos aquest no arriba ni a produir-se.

Anuncis
ETA, el debat mediàtic i l’espiral del silenci

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s