Seguretat davant de tot?

Per Carolina Añaños

Sacrificar tot el que som en favor d’un “bé major”. Aquesta és l’acusació de l’ONG Human Rights Watch als governs dels nostres temps que, en lloc de reafirmar-se en els seus principis durant els moments difícils, subordinen els drets humans a defensa i seguretat, minimitzant-los i ignorant-los si és necessari. Ha estat, si més no – considera HRW –, la tendència durant el darrer, i agitat, any 2014.

Les tensions ara cobren forma amb els enfrontaments a l’Orient Mitjà, l’auge de l’extremisme islamista i el conflicte que ha dividit Ucraïna i ha fet renéixer tensions pròpies de la Guerra Freda. Per altra banda, la llavors admirada primavera àrab no ha portat solucions sinó més conflictes i repressions.

En la presentació de la 25ª edició de l’informe anual de HRW, Kenneth Roth, director executiu de l’organització, va denunciar “l’error” que cometen els governs al “considerar que els drets humans són un luxe que només es poden permetre en moments menys conflictius en lloc de veure’ls com una eina essencial per a l’acció política”.

Un dels casos principals és el de l’Estat Islàmic a Síria: en els seus intents per acabar amb el grup terrorista, la comunitat internacional ha deixat passar a un segon pla el despotisme del president Bachar al Asad, que continua matant civils amb total impunitat. A més, el conflicte amb el govern siri no es pot resoldre a través de l’ONU perquè tant Xina com Rússia van vetar al Consell de Seguretat la decisió d’investigar els crims d’al Asad malgrat les evidències.

Per altra banda, i encara que l’excusa dels Estats Units sobre seguretat nacional per abandonar el respecte als drets humans és ja coneguda, el món es va commocionar quan el desembre del 2014, el Senat nord-americà va presentar un informe sobre les brutals tortures de la CIA durant els interrogatoris a sospitosos de terrorisme. Tot i que president Obama va condemnar aquestes pràctiques i les prohibí a la seva arribada al poder el 2009, justificà la conducta de l’agència pel context de por generalitzada regnant al país després dels atemptats de l’11-S, i demanà “no jutjar-los amb massa duresa”. De fet, cap dels responsables (els noms dels quals l’informe no revelà) anirà a judici.

Entrem ja al 2015. Després de l’atemptat a París del darrer 7 de gener, la por dels governs occidentals al gihadisme, l’islamofòbia creixent i la també ascendent paranoia per mantenir una fèrria defensa tenen molts números d’encaminar els nostres governs a mantenir aquests nivells de menyspreu als drets humans.

Anuncis
Seguretat davant de tot?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s