Podemos als diaris nord-americans

Gairebé una setmana després que Syriza hagi guanyat les eleccions a Grècia, els mitjans internacionals segueixen fent-se ressò d’aquesta notícia  i de “l’efecte contagi” que pugui provocar a altres països, com Espanya, afectats per les polítiques d’austeritat imposades per la troica.

Només cal consultar les edicions digitals de diaris destacats de l’àmbit internacional per adonar-se que aquesta qüestió ha generat una àmplia cobertura informativa.

El dia 30 de gener, The New York Times publicava a la seva edició digital una informació en format vídeo titulada “Podemos promises Spain “we can” en la qual explicava que la formació d’Iglesias desitjava obtenir un resultat similar al de Tsipras en les properes eleccions generals a Espanya. A més, recollia les declaracions d’alguns experts com Miguel Otero Iglesias, analista d’Economia Europea i de Mercats Emergents, que explicava que a Espanya s’està molt pendent dels moviments de Syriza ja que, segons ell, si la formació de Tsipras no aconsegueix els objectius que s’ha marcat, a Espanya es pot estendre l’opinió que Podemos tampoc ho farà. La peça informativa acaba dient: “el canvi sembla  estar a l’aire a Europa”.

Una lectura similar de la situació feia The Washington Post en una crònica publicada a l’edició digital el 26 de gener que a banda de definir Tsipras com “el pitjor malson de l’Eurozona”, reconeixia que la victòria de Syriza envia un missatge clar als polítics europeus: “els ciutadans rebutgen l’austeritat i per això podrien donar suport a altres partits antirescat com Podemos a Espanya”.

En una altra crònica del mateix diari, titulada “Com el partit triomfador a  Grècia vol canviar Europa”, tampoc es passa per alt la situació d’Espanya. És més, la peça incorpora la captura de pantalla d’un tweet de Podemos publicat després de la victòria de Syriza  que diu: “Els grecs per fi tindran un govern i no un delegat d’Angela Merkel”.

A l’edició digital del Chicago Tribune, en un article titulat “Per què Grècia va anar cap a l’esquerra mentre Europa va cap a la dreta” també es fa referència a l’auge de Podemos i el diari adverteix que “si a Espanya Podemos continua creixent el contrast entre els països del nord i del sud d’Europa serà cada vegada més fort”. Malgrat això, el rotatiu considera que “grecs i espanyols saben que els governs de la dreta no tenen solucions màgiques per als problemes econòmics”.

Sigui com sigui, el que tenen en comú les cròniques esmentades és que cap d’elles desvincula el resultat de les properes eleccions generals a Espanya de la victòria de Syriza a Grècia. Quan introdueixes al cercador de la web del The Washington Post el terme “Podemos” el primer que apareixen són les cròniques de les eleccions gregues ja que totes elles s’hi refereixen. Això plasma la voluntat i l’esforç de contextualització dels mitjans nord-americans que, amb major o menor profunditat, analitzen de manera global i no aïllada els moviments polítics amb aires de canvi que s’estan produint al sud d’una Europa que no sempre han comprès.

Susanna Puiggròs.

Anuncis
Podemos als diaris nord-americans

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s