Mitjans acusadors: ser els primers o ser correctes

Per Maria Rubal

Aquesta setmana tenim un nou exemple de com els mitjans de comunicació imputen fets i activitats delictives a algú, a causa de la manca de precisió o cura amb el llenguatge. Abans que els acusats hagin passat pel jutjat, l’opinió pública ja té el seu veredicte: el que rep dels noticiaris. L’error sovint es comet quan el mitjà trasllada una nota de premsa d’una pàgina oficial o una notícia d’agència a la seva pròpia, sense contrastar la informació, ni utilitzar tan sols un prudent “hipotètic”, “presumpte” o “suposat”.

El mes passat vam veure com els mitjans criminalitzaven els detinguts en l’operació Pandora, acusant onze persones de ser terroristes i/o anarquistes violents. Molts mitjans van caure en l’error, ja sigui per descuit o amb alguna intencionalitat, de copiar literalment l’expressió del comunicat oficial. El mateix va passar a nivell estatal, un mes més tard, amb la detenció de 16 persones properes a l’esquerra abertzale a qui la Guàrdia Civil –i en conseqüència molts mitjans- atribuïa la col·laboració o pertinença al grup d’”advocats d’ETA”.

L’últim exemple l’hem vist aquesta setmana, de la mà de l’operació Hieràtica. La Guàrdia Civil publicava el 28 de gener dues informacions en un mateix comunicat, que podia portar a la confusió. Sota el mateix titular anunciava, per una banda, la desarticulació d’un grup que comerciava amb béns espoliats en jaciments egipcis i, per l’altra, recordava que segons la UNESCO determinats grups terroristes es financen mitjançant el tràfic d’aquest tipus de béns robats en països en conflicte. Deixant de banda quina era la intenció de la Guarda Civil amb aquest comunicat, el resultat és que alguns mitjans van relacionar, en menor o major grau, les dues informacions.

El més evident va ser el Levante, el Mercantil Valenciano que titulava “Una xarxa introdueix per València art antic espoliat a Egipte per a finançar la Gihad”. La Vanguardia connectava en el primer paràgraf les dues informacions: “Se sap que algunes organitzacions extremistes utilitzen aquest tipus de mercaderia […] per a finançar-se”. Els mitjans més prudents van ser aquells que van esperar a la roda de premsa del director general de la Guàrdia Civil, que va establir una hipotètica relació entre l’operació Hieràtica i el finançament de grups terroristes. Mitjans com La Razóneldiario.es van publicar, doncs, aquesta informació en boca de director general.

Els mitjans tradicionals segueixen prioritzant l’exclusiva a altres aspectes com la profunditat o la informació pròpia. Aquesta batalla per ser els primers en publicar és més important per als mitjans que per a la pròpia audiència. I mentre aquesta sigui la prioritat, es continuaran publicant informacions sense contrastar, incompletes i fins i tot falses.

Anuncis
Mitjans acusadors: ser els primers o ser correctes

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s