Les dones professionals, el periodista esportiu i la noia que seu al seu costat

Per Marina Uroz Guardado

Sembla que fa quatre dies que vam ser testimonis de com el paper de Sara Carbonero durant el Mundial de Sudàfrica 2010 robava el protagonisme al de la pròpia Roja. Una dona, acceptada popularment com a atractiva, ficada a la secció d’esports i, per si fos poc, embolicada amb el porter, un dels emblemes de la Selecció. Poc després van arribar els bàndols: entre la mofa del #graciassara per les seves pífies i la reivindicació d’igualtat dels “quan s’equivoca J.J. Santos ningú no diu res”.

A la seleccionadora catalana de futbol femení, Natalia Arroyo, col·laboradora del Tu Diràs a RAC 1, se la tracta amb reverència i amb el respecte que s’entén que mereix una professional del futbol que fa la seva aportació analítica. Igual que si es convida a un programa a una advocada, una metgessa, una politòloga o una mestra.

Però, per què aquest respecte no s’estén a les periodistes? Per què se sobresuposa que una professional de la informació especialitzada en esports no està a l’alçada dels seus homònims masculins?

El resultat de cercar “periodista deportivo” a Google Imatges
…I el resultat de cercar “periodista deportiva”

Que li comentin a pioneres com Maria Escario, que l’any 1989 va reivindicar una secció d’esports que ningú havia pensat en oferir-li.

O a Melissa Jiménez, comentarista de Moto GP, qui pràcticament ha crescut entre motors i parla un italià més que fluid –pràcticament l’idioma oficial del paddock–, però rep més atenció pel seu físic i la seva relació amb Marc Bartra.

O a Susanna Guasch, a qui, tot i els seus setze anys d’experiència en informació esportiva i els seus inicis com a becària, sovint se li presumeix el tracte de favor per ser filla del també periodista Tomàs Guasch. O a Mónica Marchante, que va afirmar que “a Twitter m’envien a fregar cada dia”.

El panorama del periodisme esportiu n’està ple, de Sares, Sònies i Melisses. De Laies Ferrer i Nires Juanco a les que s’entrevista per saber si per casualitat han arribat allà per la seva cara bonica. No fos cas que en sabessin, d’esports.

Anuncis
Les dones professionals, el periodista esportiu i la noia que seu al seu costat

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s