La mort de Lara: vessant empresarial i vessant polític

Per Roger Cuartielles

Aquest cap de setmana tots els mitjans de comunicació s’han fet ressò de la mort, a causa d’un càncer, de l’editor i president del Grup Planeta, José Manuel Lara Bosch.

El tractament de la notícia, però, no ha estat realitzat de la mateixa manera en tots els mitjans. Alguns, com per exemple La Vanguardia i El Mundo s’han fet ressò del gran imperi comunicatiu que Lara deixa i del potent creixement editorial del grup a més de 25 països.  Per raons òbvies, mitjans com La Razón i els canals de televisió que engloben Atresmedia, dels quals Lara n’era el propietari, també han destacat aquesta importància mundial del Grup Planeta. Altres però, com ABC, han preferit tirar cap a una altra banda, i en comptes de dignificar la seva figura com a empresari han volgut donar pes a altres raons com per exemple l’oposició de José Manuel Lara al procés sobiranista.

D’aquesta manera, la notícia a ABC sobre la mort de l’empresari començava així: El 15 de octubre de 2014, un José Manuel Lara Bosch consumido por el cáncer con el que batallaba desde hacía años paseó una mirada melancólica por el Palacio de Congresos donde se celebraba el que sería su último Premio Planeta. En la enésima muestra de coraje frente a la sañuda enfermedad, el día anterior había advertido sobre el peligro de fractura social en la sociedad catalana y la diáspora empresarial que provocaría el proceso independentista que promovía Artur Mas.

Després d’aquest paràgraf, connectant amb l’última idea exposada, el rotatiu continuava explicant que aquest no havia estat l’únic cop que l’empresari “havia alçat la veu” en relació a aquest tema i afegia que Lara ja havia anunciat que, si Catalunya deixava de formar part d’Espanya, el Grup Planeta marxaria del territori català.

No és fins el quart paràgraf de la peça que ABC comença a abordar la mort de Lara des d’un vessant empresarial, vinculant la seva figura al món editorial i comunicatiu, i destacant les seves virtuts com a home de negocis.

Curiosament, un altre diari que també fa referència al procés sobiranista en la notícia de la mort de l’editor és El Punt Avui, que tot i abordar des d’un inici la defunció del president del Grup Planeta des de l’àmbit empresarial, en una petita part de la peça (sota un titolet que diu “Contrari al procés sobiranista”) explica com José Manuel Lara s’havia oposat a la independència de Catalunya en diverses ocasions però també apunta que darrerament havia “abaixat el to”.

Anuncis
La mort de Lara: vessant empresarial i vessant polític

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s