Kobane alliberada

Júlia Regué-. La ciutat de Kobane, situada al límit fronterer entre la zona autònoma de Rojava al Kurdistan sirià i Turquia, ha estat alliberada en ser expulsades les forces de l’Estat Islàmic (EI) després de 134 dies de setge continuat. Alguns mitjans de comunicació occidentals han informat del retrocés de l’EI i de la recuperació progressiva dels barris de la ciutat per part de les milícies populars organitzades en les YPG (Unitats de Defensa del Poble), però la majoria d’aquests han ignorat la tasca militar de les YPJ (Unitats de les Dones) o l’han relegat a un paper anecdòtic replet de components masclistes.

Les alarmes sobre l’organització combatent de dones van sonar als mitjans de comunicació occidentals arran de la publicació d’una fotografia d’una jove kurda anomenada ‘Rehana’ a les xarxes socials que havia matat més d’un centenar de combatents de l’ISIS. El diari El Mundo no s’estava de qualificar-la de: “Mirada neta, somriure triomfal, uniforme impol·lut i ve baixa amb els dits. Qui li retrauria l’heroica gesta que es narrava junt a la instantània: “100 enemics abatuts mentre defensava Kobane del seu setge”?. Tot i que les circumstàncies de Rehana segueixen sense confirmar, la sobreabundància d’atenció que ha rebut planteja diverses qüestions.

IRAQ-UNREST-PKK-WOMEN

Els mitjans de comunicació occidentals han menystingut una lluita davant les fantasies orientalistes que han inspirat les imatges publicades de les YPJ, retractant les dones com a entranyables enemigues de l’ISIS sense preguntar sobre les seves ideologies i objectius polítics. L’activista del Moviment de Dones Kurdes i investigadora sobre el Kurdistan Dilar Dirik afirma en una entrevista a La Directa que “els mitjans de comunicació capitalistes de masses, i fins i tot les seves revistes de moda, s’han afanyat a apropiar-se i instrumentalitzar la lluita legítima d’aquestes dones com si fossin una mena de fantasia sexy a l’estil occidental” i afegeix que “han focalitzat el seu interès en elements molt superficials com que ‘els combatents de l’Estat Islàmic tenen por de les dones kurdes perquè si una dona els mata no van al cel'”.

La descontextualització del conflicte i la lluita de les dones com un fet merament anecdòtic invisibilitza l’estructura i els objectius de les YPJ. Les Unitats de les Dones s’organitzen més enllà del camp de batalla i es fonamenten en una co-presidència, de quotes, i de la creació d’unitats de defensa de dones, consells, acadèmies, tribunals i cooperatives amb l’objectiu d’erradicar la discriminació de gènere. Criminalitzen els matrimonis forçosos, la violència domèstica, els assassinats per honor, la poligàmia, el matrimoni infantil i el ‘preu de la núvia’. Així doncs, les YPJ són un grup de dones fundades el 2013 que s’organitzen de forma autònoma i duen a terme operacions militars i entrenaments de forma independent, amb una estreta relació amb les YPG, que es centren en l’educació i l’apoderament de les dones.

Tot i la manca de ressò per part dels mitjans de comunicació occidentals, aquesta lluita de les dones a Rojava ha trencat els estereotips orientalistes de les dones de l’Orient Mitjà com a víctimes perdudes. S’estima que un 35% dels seus prop de 15.000 combatents al Kurdistan sirià són dones i s’ignora el fet que les dones kurdes han participant en la resistència armada durant dècades sense que ningú ho expliqués. Però lluny de valorar i analitzar aquest fenomen, els mitjans impregnen punts de vista masclistes de la seva lluita.

Anuncis
Kobane alliberada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s