Igualtat de gènere als mitjans?

El 22 de gener El País publicava una notícia on parlava sobre la reaparició de les noies en topless a la pàgina tres del The Sun, després de que dies enrere s’especulés sobre que aquesta secció quedava eliminada. L’elecció de les notícies transmet un missatge per sí mateix, i el fet que donessin cobertura informativa a aquesta, com van fer molts altres mitjans, pot dur a pensar que defugen del sexisme. Per tant, resulta si més no, curiós, que el diari se’n fes ressò, quan tan sols un dia abans titulava un article d’aquesta manera: “El futur de les relacions entre Cuba i Estats Units, en mans de dues dones”. El titular destaca la idea de que el futur depèn de dues dones. És difícil imaginar un titular que digués “El futur de les relacions entre Cuba i Estats Units, en mans de dos homes”.

Per altra banda, la desigualtat de gènere als mitjans no apareix tan sols en els continguts, sinó que també es troba en els criteris d’imatge dels presentadors. Un informe sobre gènere i edat a la televisió (anàlisi dels presentadors i presentadores dels 6 canals amb més audiència a Catalunya) publicat a l’observatori crític dels mitjans media.cat , mostra com la tendència és que els presentadors siguin d’una edat més avançada que les seves companyes dones.

La figura de la dona apareix menys, en proporció, i amb l’afegit de ser més jove. Si se separen els presentadors per gènere, s’observa que l’edat mitjana del sexe masculí (46 anys) és major que la del femení (40 anys). Tot i així, en alguns espais com els programes d’humor, la diferència creix, situant-se fins als 14.

 El cas, és que això són tan sols un parell d’exemples, però els mitjans n’estan plens.

Elisabet González

Anuncis
Igualtat de gènere als mitjans?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s