La premsa oblida les dones kurdes

Després de mesos d’assetjament de la ciutat kurda de Kobane per part de l’ISIS, dimecres 27 de gener l’Observatori Siri dels Drets Humans informava que les milicies kurdes havien expulsat l’ISIS de la ciutat. Les webs dels grans diaris catalans i espanyols se’n van fer ressò durant el dia i l’endemà, publicant la noticia, fotografies i videos. Malgrat cobrir la noticia, en cap dels mitjans hi apareixia un dels actors que, tal i com explicava The Guardian el mes d’octubre, han estat clau en la defensa de la ciutat kurda: les dones.

En una entrevista a la Directa, l’activista i investigadora del moviment de dones al kurdistan, recalcava la importància de les YPJ (Unitats de Defensa de les Dones). Aquest col·lectiu però, només era mencionat en el text de la noticia publicada per Lluís Miquel Hurtado a El Mundo, que es refereix a les milícies de defensa com a YPG/J, tot i no explicar la idiosincràcia dels dos col·lectius esmentats. En les noticies publicades per l’Ara, La Vanguardia, El Periódico, el Punt Avui i El País, aquest col·lectiu no era mencionat en cap moment, mentre si que es feia esment a les YPG (Unitats de Protecció Popular).

L’oblid també es fa evident en l’elecció de les imatges. En els sis mitjans esmentats, fins un total de 14 imatges il·lustren la noticia. En aquestes imatges hi apareixen 15 persones (14 militars i un nen), totes són homes. Si mirem la primera plana de les fotos que ofereix l’agència d’imatges Getty, dels 64 militars que hi apareixen, 58 són homes i 6 són dones. Aquesta dada és important si tenim en compte que aquesta agència alberga, entre d’altres les fotos de AFP, d’on provenen 10 de les 14 imatges publicades pels mitjans analitzats.

Anuncis
La premsa oblida les dones kurdes

Un pensament sobre “La premsa oblida les dones kurdes

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s