Una nova visió de l’Estat Islàmic, desapercebuda a la premsa espanyola

per Carolina Añaños

L’actitud de l’Estat Islàmic envers els periodistes occidentals ha trobat una excepció. Es tracta del cas de Jürgen Tödenhofer, periodista alemany i ex-diputat de la CDU, que ha passat 10 dies amb militants de l’Estat Islàmic a Iraq i Síria sense que res li hagi succeït. És el primer periodista occidental que aconsegueix accedir a territoris controlats per aquest grup jihadista i en retorna sa i estalvi.

Acompanyat del seu fill Frédéric, el periodista de 74 anys va poder mantenir aquesta trobada després de mesos de 7 mesos de negociacions amb membres de l’organització terrorista. Tot i que sota certa censura – no podien utilitzar telèfons ni ordinadors, i es van eliminar 9 de les 800 fotos que van fer –, els dos alemanys van poder viure en primera persona el dia a dia aquestes regions.

Això ha representat una gran novetat respecte al tractament habitual de l’Estat Islàmic cap als periodistes estrangers, que ha arribat a l’extrem d’assassinar-los, com va començar a fer a partir de l’execució del fotoperiodista nord-americà James Foley el 19 d’agost de l’any passat. “Potser aquesta és la seva manera d’obrir una porta cap a Occident, perquè s’han adonat que assassinat periodistes no és una bona estratègia publicitària”, opina Tödenhofer. El mateix Estat Islàmic estava molt interessat en demostrar que sap gestionar un territori, ja que els militants que van parlar amb el periodista destacaven el “benestar social” i un “sistema escolar” que fins i tot pretén educar a nenes. Per aquest motiu, als terroristes no els importà que Tödenhofer no fos en absolut simpatitzant amb la seva causa: “només volien que expliqués al món el que veia allà, i no la opinió que havia tingut abans sobre ells”.

Tot i que Tödenhofer s’està reservant el gruix del material que va recollir durant la visita per publicar un llibre, ha concedit unes poques entrevistes sobre el que va viure a Síria i Iraq. També ha publicat a la seva pàgina de Facebook les principals impressions que va tenir de la situació actual de l’Estat Islàmic i algunes fotografies, fetes pel seu fill, apareixen a la seva pàgina web.

El que sembla suposar un canvi en l’actitud de l’Estat Islàmic i una voluntat d’obertura cap a Occident no ha rebut gaire atenció per part de la premsa espanyola: dels seus principals diaris, només l’ABC, amb un article, i La Vanguardia, amb dos, s’han fet ressò de la visita de Tödenhofer.

Anuncis
Una nova visió de l’Estat Islàmic, desapercebuda a la premsa espanyola

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s