Terrorisme, amb o sense cometes

Marc Montull – L’ús que es fa del terme ‘terrorisme‘ en els mèdia segueix sent motiu de discussió en l’opinió pública, sobretot amb l’atac al seminari francès Charlie Hebdo tan a prop. Podem però trobar un altre exemple de la lluita per l’hegemonia del concepte en una notícia de la que els mitjans catalans van informar el passat 16 de desembre, l’operació Pandora: onze persones vinculades al moviment anarquista van ser detingudes, acusades de formar part d’una suposada organització terrorista d’ideologia llibertària.

A Barcelona, els Mossos d’Esquadra van registrar aquella matinada diversos domicilis i cases okupes, entre els quals la Kasa de la Muntanya a Gràcia, l’Ateneu Llibertari Sant Andreu i l’Ateneu Poble Sec. Quan al matí va arribar el comunicat oficial dels fets ocorreguts, la majoria de mitjans es van fer ressò d’una manera o altra del que s’hi afirmava: la finalitat de l’operatiu era “desarticular una organització terrorista de caire anarquista a la que se li atribueixen diversos atemptats amb artefactes explosius”.

A partir d’aquí, la cobertura dels diferents mitjans catalans permet veure fins a quin punt es va criminalitzar als detinguts o pertanyents al moviment anarquista, i veure com van utilitzar el terme ‘terrorisme’.

La pregunta doncs és si s’han d’utilitzar les paraules ‘violència’ o ‘terrorisme’, i com s’hauria de fer (n’hi ha prou amb les cometes o el suposat?)… Tenint en compte que les úniques fonts en aquest sentit havien estat les policials i judicials, i que fins llavors no havien aparegut en els mitjans a Catalunya fets o noticies sobre terrorisme anarquista.

D’aquesta manera podem veure com, en el dia en que l’expresident Jordi Pujol era imputat per delicte fiscal (possible cortina de fum?), la cobertura que van fer alguns mitjans catalans sobre l’operació Pandora plantejava dubtes sobre l’ús del terrorisme en determinades situacions, i no només: també pel que fa al contrastació d’informació per part dels periodistes, sobretot en situacions informatives d’última hora.

Anuncis
Terrorisme, amb o sense cometes

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s