Sota l’ombra d’Al-Qaeda

La revista satírica espanyola El Jueves, presentava al seu compte de Twitter una de les portades que tenia preparades pel número de la setmana anterior sobre els 2.000 civils assassinats en mans del grup islàmic Boko Haram. El mateix dia es van perpetrar els atemptats al setmanari francès Charlie Hebdo. El desplegament per part dels mitjans occidentals davant aquest últim atac terrorista ha estat desbordant.

La portada d’Haram va quedar arraconada per donar lloc a un homenatge especial a tots els periodistes morts a París i un clam a la importància de la llibertat de premsa per garantir la democràcia. És innegable que Charlie Hebdo ha suposat un efecte dominó que ha permès posar sobre la taula el debat públic sobre la tolerància religiona davant determinades llibertats i expressions artístiques.

Deixant al marge els contiguts estrictament informatius sobre els atemptats, el rastre del que va succeir a Charlie Hebdo s’ha deixat veure en blocs i columnes d’opinió on la crítica és la protagonista. Els periodistes han de ser conscients de la capacitat d’influència que tenen davant la societat i que la recerca del rigor és fonamental per tal de garantir la millor qualitat del que es publica. Sovint, en situacions de crisi d’aquestes característiques, treballant a contrarrellotge i sense poder tenir pluralitat en les fonts que proporcionen la informació, es pot posar en perill alguns principis periodístics.

Els mitjans occidentals van sumar-se a la iniciativa de l’eslògan “Je suis Charlie” com a símbol de protesta contra el terrorisme internacional. Uns dies després, naixia a la xarxa “Je suis Nigeria” amb la idea de cridar l’atencó mundial sobre les massacres dels militants del grup Boko Haram.

Però aquest segons eslògan no ha tingut el mateix efecte que l’original. Per una part els mitjans tenen autèntiques dificultats en poder aconseguir xifres exactes de les víctimes a la zona i el govern acostuma a minimitzar el balanç. El que és irònic és que Goodluck Jonathan, president de Nigèria, va emetre un comunicat condemnant els atemptats a París però no acostuma a pronunciar-se sovint sobre els esdeveniments sagnants a Nigèria.

La cap de la diplomàcia europea Federica Moguerini va reconèixer que és hipòcrita no relacionar als jihadistes de Boko Haram amb Al-Qaeda “perquè tots lluiten per la mateixa causa”. El que sí que és segur és que Boko Haram ha quedat eclipsat pels seus homòlegs d’orient dins del ressò que hi ha hagut en els mitjans de comunicació d’occident. Hi ha alguns que pensen que pot ser perquè París queda més aprop que Abuja com si l’ebola hagués deixat d’existir perquè ja no hi ha casos a Europa.

Marta Moya

Anuncis
Sota l’ombra d’Al-Qaeda

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s