Més enllà de Charlie Hebdo

Natàlia Queralt. Si l’any 2014 ha estat considerat “turbulent” a causa de l’expansió de l’Estat Islàmic, el conflicte bèl·lic araboisraelià a la franja de Gaza i la proclamació de la República de Crimea entre d’altres, els inicis del 2015 no suggereixen un canvi de dinàmica.

Des de l’atemptat contra el setmanari satíric francès el passat 7 de gener, la premissa “Jo sóc Charlie” s’ha convertit en un crit en defensa de la llibertat d’expressió. Més enllà d’ideologies i religions, l’atac ha estat condemnat arreu per la gran majoria de la població i diferents caps de govern van assistir a la manifestació de París per mostrar la seva unitat enfront el terrorisme islàmic. Els mitjans de comunicació s’han fet ressò de la notícia i dies més tard de la imatge de germanor, val la pena qüestionar-se la possible efervescència d’aquesta unanimitat i el grau d’autenticitat i compromís amb els Drets Humans dels mandataris assistents.

Al voltant de 2.000 civils han estat assassinats pel grup terrorista Boko Haram a la ciutat de Baga (Nigèria). Aquesta massacre, denunciada per Amnistia Internacional, ha rebut una cobertura quasi bé nul·la per part dels mitjans de comunicació generalistes. L’organització, que lluita per la implantació d’un estat islàmic al país, està perpetuant terribles massacres al continent africà. Mentrestant, Goodluck Jonhatan, president de Nigèria assistia a la concentració de París.

Benjamin Netanyahu, primer ministre d’Israel, també va comparèixer al costat de François Hollande, president francès, durant la manifestació en pro de la llibertat d’expressió. Mentre el Tribunal de la Haya estudia la denuncia palestina contra Israel per crims de guerra, l’exèrcit israelià va bombardejar  un comboi de la milícia libanesa de Hezbolà, matant almenys 9 persones. Aquestes s’afegeixen a les aproximadament 2.200 víctimes que van resultar de l’operació Marge Protector –bombardejos d’Israel a Gaza– enfront les aproximadament 70 baixes israelianes. El tractament i el posicionament dels mitjans enfront aquest conflicte ha estat molt qüestionat.

Quin barem determina l’espai que ocupa el terrorisme en els mitjans de comunicació? El nombre de víctimes, la proximitat geogràfica, l’espectacularitat dels esdeveniments?

Els mitjans de comunicació construeixen l’agenda setting, elegint els temes que es tractaran i que conformaran l’actualitat periodística. Aquesta selecció, incloure o no certes notícies en el mitjans, és en sí determinant per dibuixar la percepció que tindrà el públic de la realitat. Tant els buits informatius com el tractament superficial de la informació repercuteixen directament en el ressò mediàtic, la transcendència de les notícies i, com a conseqüència, en la resposta ciutadana envers els esdeveniments.

Anuncis
Més enllà de Charlie Hebdo

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s