Advocats d’ETA?

El 12 de gener l’actualitat despertava amb la noticia de la detenció al País Basc de 16 persones de l’entorn de l’esquerra abertzale, 12 de les quals advocades, a les que la Guardia Civil imputava la col·laboració i/o la pertinència al “colectivo de abogados de ETA” i a Herrira (col·lectiu que demana l’acostament dels presos).

Com ja va passar amb el precedent de l’Operació Pandora, varis casos la cobertura dels mitjans peninsulars no va ser del tot acurada, imputant la condició de pertinència dels advocats a ETA abans que aquests fossin jutjats. Com ja apuntava Media.cat, diversos mitjans catalans, com La Vanguardia, El Periódico o l’Ara, titulaven fent servir l’expressió “advocats d’ETA”, tot i que aquest darrer ho va acabar rectificant per “els advocats dels presos d’ETA”.

Aquesta expressió que, per defensar persones acusades de pertànyer a ETA, imputa als advocats l’adscripció a la banda terrorista sense judici previ també va ser repetida per alguns dels principals diaris editats a Madrid. El Mundo va titular amb “Los abogados de ETA ocultaron a Hacienda más de 1,3 millones de euros entre 2012 y 2013”, sense respectar tampoc la presumpció d’innocència pel que fa a l’ocultació de diners a Hisenda. Al seu torn, el titula de l’ABC resava, “De la «operación Jaque» a la «operación Mate»: remate a los abogados de ETA” , mentre que La Razón optava per, “Los abogados de ETA defraudaron más de 1,3 millones y pagaban «en negro»” i repetia el doble oblit a la pressumpció d’innocència de El Mundo. El més curós va ser El País que va evitar la vinculació directa amb la formació terrorista. El titular en qüestió era: “Detenidos 16 abogados y apoyos de presos etarras por blanqueo y fraude”.

Al País Basc trobem una diferència de tractament si comparem els diferents mitjans. D’un costat el Correo, que pertany al meteix grup que l’ABC, feia com el seu germà gran i escrivia, “Los abogados de ETA acusados de ocultar a Hacienda 1,3 millones de euros”. Per contra, el Gara decidia no mencionar al grup terrorista fins al cos de la noticia i es centrava en la intervenció de la Guardia Civil i la detenció de 12 advocats.

Xavier Puig i Sedano

Anuncis
Advocats d’ETA?

Un pensament sobre “Advocats d’ETA?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s