Les seqüeles dels diaris francesos

per Berta Reventós.

El terrorisme sol ser un tema delicat a l’hora de tractar-lo als mitjans. En primer lloc, no tothom coincideix amb la definició de la paraula. D’altra banda, i de la mateixa manera que passa quan s’ha d’escriure sobre qualsevol tema, és difícil deixar la pròpia ideologia, o la ideologia predominant, de banda.

L’atemptat d’ara fa gairebé dues setmanes a la revista satírica francesa Charlie Hebdo perpetua el debat sobre com cada periodista, i cada mitjà, hauria de tractar la informació referent a una qüestió tan sensible. Els diaris francesos, com a publicacions connacionals a la revista, mereixen una atenció especial, alhora que trobar-hi diferències resulta interessant. Veiem com els tres diaris de referència donen prioritats distintes a la seva preocupació per l’atemptat.

Le Monde , té ara mateix (dilluns 19 de gener, a les 21:39) en portada digital, vuit notícies sobre les noves manifestacions arreu del territori musulmà en contra de Charlie Hebdo, així com sobre les noves cooperacions que proposa la UE per a combatre el terrorisme. A ulls d’alguns podria semblar un pèl excessiu, tenint en compte que ocupen la majoria de l’espai, i que enlloc es troba l’enllaç a la notícia sobre la mort sobtada del fiscal argentí que denunciava la presidenta Fernández de Kirchner, per exemple.

Libération, per la seva banda, mostra quatre peces referents a les conseqüències de l’atemptat, entre les quals un discurs d’Hollande recordant que “França no alliçona cap país, però França no accepta cap intolerància”. La peça principal, però, és sobre el “diàleg social” entre el President, els sindicats i la patronal. Més avall, un article a la secció Societat denota certa preocupació per la quantitat d’actes islamòfobs que s’han dut a terme aquest mes de gener, arran dels fets de París.

Finalment, Le Figaro publica la foto en contrapicat d’un soldat francès armat amb un rifle, i la primera paraula del titular és “Seguretat”, prosseguida de “com les forces de l’ordre organitzen la seva presència permanent”. Més avall, vuit peces sobre els fets posteriors a l’atemptat del setmanari, més una enquesta sobre si l’usuari creu que l’increment de la popularitat d’Hollande s’allargarà gaire. I ara, a l’última actualització que s’ha realitzat mentre escrivia això, es renova la portada i hi apareix el següent titular: “Prohibir el retorn dels yihadistes, una mesura difícil d’aplicar”, i una breu entradeta sobre com alguns membres de l’UMP, partit de Nikolas Sarkozy, reclamen vetar l’entrada als joves francesos que han emigrat temporalment a fer la yihad.

Malgrat que caldria un estudi molt més exhaustiu de cadascun dels mitjans per fonamentar unes conclusions amb cara i ulls, la portada digital és un clar indicatiu del que suposa l’atemptat contra Charlie Hebdo per a cada línia editorial. Es podria concloure, doncs, que tots tres diaris deixen entreveure les seves preocupacions a través dels titulars, ja siguin per l’extensió de la intolerància envers l’islam o per la seguretat nacional.

Anuncis
Les seqüeles dels diaris francesos

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s